Критерії розмежування фразових і основних дієслів у сучасній англійській мові.

Автор(и)

  • I. Ye. Zozulya Вінницький національний технічний університет

Ключові слова:

фразове дієслово, одночленне дієслово, когезія, критерій, ідіоматика, пасивізація

Анотація

Стаття присвячена дослідженню критеріїв розмежування фразових і основних дієслів у сучасній англійській мові. Встановлено, що фразові дієслова – це дієслівні комплекси, які складаються з дієслова, прийменника чи прислівника, що заповнюють пустоти в лексичній системі мови, в якій відсутні назви дій, пов’язані з діяльністю людини. Досліджено та представлено 6 об’єктивних критеріїв розмежування фразових та основних дієслів сучасної англійської мови. Розглянуто значення фразових дієслів, які часто вживаються замість відповідних простих дієслів. Зроблено спробу класифікувати «частинки», які слідують за дієсловом у фразових дієсловах. Виявлення лексично-семантичних особливостей фразових дієслів у цілому і їхніх складових компонентів зокрема є ключем до успішного засвоєння цієї великої за обсягом частини вокабуляра сучасної англійської мови. Саме лексико-семантичний аспект є основним у процесі розрізнення фразових і нефразових дієслів.

Посилання

Кортни Р. Английские фразовые глаголы: Англо-русский словар / Р. Кортни. – М.: Рус.яз., 2001. – 767 с.

Кунин А. В. Курс фразеологии современного английского языка / А. В. Кунин. – М.: Высшая школа, 1996. – 381 c.

Ніколенко А. Г. Актуалізація семантичного аспекту фразових дієслів у процесі навчання англійської мови / А. Г. Ніколенко. – Іноземні мови. – 1999. – № 4. – С. 31-33.

Поуви Дж. Английские фразовые глаголы и их употребление / Дж. Поуви // Учебное пособие для институтов и факультетов иностранных языков. – М.: Высшая школа, 1990. – 175 с.

Черноватий Л. М., Ковальчук Н. М. Пригоди в ущелині Пенкадер / Л. М. Черноватий, Н. М. Ковальчук // Посібник з вивчення англійських прикметників та фразових дієслів для студентів вищих закладів освіти / За редакцією В. І. Карабана. – Вінниця: Нова книга, 2004. – 368 с.

Longman “Phrasal Verbs Dictionary”. – Pearson Education Limited, 2000. – 606 p.

Oxford Dictionary of English Idioms / John Ayto, third addition, 2010. – 416 p.

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Філологія