Співвідношення понять термін, номен, номенклатура у назвах спорідненості і свояцтва.

Автор(и)

  • O. V. Nakhapetova Одеський національний морський університет

Ключові слова:

термін, термінологія, терміносистема, номенклатура, номен, назви спорідненості і свояцтва

Анотація

Яскравим прикладом поєднання антропологічної теорії з когнітивною лінгвістикою є лексичні одиниці на позначення родинних стосунків і свояцтва. Це зумовило актуальність дослідження, оскільки на сучасному етапі в українській мові представлено розвинену систему назв спорідненості та свояцтва, які в мовознавчих розвідках мають назву терміни спорідненості і свояцтва, номенклатура спорідненості і свояцтва чи номени спорідненості і свояцтва. Спеціальне значення, однозначність, точність у вираженні смислу, симетричне співвідношення форми й змісту, уникнення синонімії, відсутність експресивно-стилістичних конотативних значень є характерними ознаками термінів як мовних одиниць. Наведені вище характерні ознаки термінів дають можливість використання їх на позначення родинних стосунків та свояцтва повноправно, як суто термінів багатьма гуманітарними науками. Номенклатура є складовою частиною термінології, це особлива підсистема у складі термінології. Номенклатурний знак може стати терміном, якщо він набуває універсального значення і позначає відповідне наукове поняття. Номени, на відміну від термінів і номенклатури, більше зв’язані з суб’єктивним, оцінним сприйняттям та уявленням про якусь річ. Експресивність, оцінка, певне стилістичне навантаження супроводжують номени як маркери конотативних відносин. У мовознавстві багатозначність, синонімія, експресивна й стилістична забарвленість, різноманітність дериваційних зв’язків лексем на позначення родинних стосунків та свояцтва є джерелом для вивчення культурно-національної конотації цього шару лексики. Розуміння того, що номени як мовні одиниці вступають в різноманітні конотативні відносини, відображають, передають і самі є чинниками національно-мовної картину світу, обумовило дати визначення такому мовному феномену, як номени на позначення родинних стосунків і свояцтва. Це слова чи словосполучення з номінативним значенням родинних стосунків і свояцтва, які характеризуються конотативними відносинами, багатозначністю та синонімією, мають комунікативно-прагматичні, етносоціокультурні ознаки й відображають ментальні риси народу. Але витоками їх функціонування в мові як номенів є відповідна терміносистема на позначення родинних стосунків і свояцтва, де вони функціонують як суто терміни. Багатство дериваційних відношень і конотацій, різноманітні засоби метафорізації номенів на позначення родинних стосунків і свояцтва ми зустрічаємо в пам’ятках усної народної творчості, в поезії та літературі, а також в розмовно-побутовому стилі мовлення. Це є найяскравішим прикладом того, як у процесі детермінологізації в мові слово починає «нове життя». Безцінний матеріал для вивчення цього матеріалу, як певного мовного, історичного і етнокультурного коду свого народу, дає рідна українська мова.

Посилання

Ахманова Е. С. Словарь лингвистических терминов / Е. С. Ахманова. М. : [б.и.], 1969. 608 с.

Бурячок А. А. Назви спорідненості і свояцтва в українській мові / А. А. Бурячок. – К. : АНУРСР, 1961. – 150 с.

Великий тлумачний словник сучасної української мови (з дод., допов. та CD) / За ред. В. Т. Бусел. К.; Ірпінь : ВТФ «Перун», 2009. 1736 с.

Гринев С. В. Введение в терминоведение / С. В. Гринев. М. : Моск. лицей, 1993. 309 с.

Краткий понятийно-терминологический справочник по этимологии и исторической лексикологии / Ж. Ж. Варбот, А. Ф. Журавлёв // Российская академия наук, Институт русского языка им. В. В. Виноградова РАН, Этимология и история слов русского языка. 1998: 2011 : [Электронный ресурс]. Режим доступа : www.etymolog.ru, свободный. Название с экрана.

Кубрякова Е. С. Номинативный аспект речевой деятельности / Е. С. Кубрякова. – М. : Наука, 1986. – 157 с.

Словарь русского языка / [сост. С. И. Ожегов]. М. : Государственное издательство иностранных и национальных словарей, 1953. 848 с.

Суперанская А. В. Терминология и номенклатура // Проблематика определений терминов в словарях разных типов. Л. : Наука, 1976. С. 73 83.

Українська мова: Енциклопедія / ред. В. М. Русанівський, О. О. Тараненко, М. П. Зяблюк та ін. [2-ге вид.]. К. : Вид-во «Українська енциклопедія» ім. М. П. Бажана, 2004. 824 с.

Ходакова А. Г. Термины и номены / А. Г. Ходакова : [Электронный ресурс]; [сайт]. Режим доступу: http://cyberleninka.ru/article/n/terminy-i-nomeny. Название с экрана.

Шікіда І. Г. Функціонування номенів «WESSI» і «OSSI» у сучасному комунікативному просторі Німеччини : автореф. дис. … канд. філ. наук / 10.02.04 / Ірена Геннадіївна Шікіда : [Электронний ресурс]; [сайт]. Режимдоступу: http://library.univer.kharkov.ua/OpacUnicode/index.php?url=/notices/index/IdNoti ce:704338/Source:default. Назва з екрану. Харків, 2012. 20 с.

Энциклопедический словарь / [сост. Ф. А. Брокгауз, И. А. Эфрон]. С.- Петербург, 1901. – т. XXXII.

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Філологія